vic_logo
coronavirus.vic.gov.au

Вакцина против КОВИД-19 (COVID-19 vaccine) - Македонски (Macedonian)

Информации за вакцинацијата против КОВИД-19 и за безбедноста на вакцината

Ако стезагрижени,јавете се на дежурната линија закоронавирус на 1800 675 398 (24 часа).
Ако ви треба преведувач, јавете се на TIS National на 131 450.
Ве молиме јавете се на Три Нули (000) само во итни случаи.

Што треба да знаете

 • Австралиската програма на вакцинација ќе почне во Викторија на 22 февруари 2021.
 • Во првата фаза на австралиската програма на вакцинација приоритет им е даден на лицата кои се изложени на најголем ризик во нашата заедница, вклучително:
  • Вработените во карантинските и граничните служби, вклучително целокупниот персонал на програмата за хотелски карантин
  • Здравствените работници изложени на ризик и кои имаат директен контакт со луѓе, вклучително болничкиот персонал вработен во одделенијата со пациенти кои имаат КОВИД-19 или се сомнева дека ја имаат болеста
  • Вработените во установите за нега на стари лица и на лица со попреченост
  • Жителите во установите за нега на стари лица и на лица со попреченост
 • Како дел од програма на вакцинација, Австралиската влада ќе испорача дози на вакцини против КОВИД-19 на вработените во програмата за хотелски карантин, вработените на аеродроми и пристаништа, здравствените работници изложени на ризик и кои имаат директен контакт со луѓе, и на вработените и жителите на државните установи за нега на стари лица и на лица со попреченост, почнувајќи од 22 февруари (2021).
 • Австралиската влада е одговорна за обезбедување на вакцина на жителите и вработените во приватните установи за нега на стари лица и на лица со попреченост
 • Бидејќи се произведуваат повеќе дози, повеќе луѓе ќе можат да ја примат вакцината. Цел на Австралиската влада е сите луѓе во Австралија да бидат вакцинирани во текот на 2021 година.
 • Вакцината против КОВИД-19 е бесплатна за сите.
 • Треба да примите две дози (инјекции) од истата вакцина против КОВИД-19.
 • Кога ќе ја примите првата доза, ќе ви биде кажано кога треба да ја примите втората.
 • За вакцината да биде целосно ефикасна, важно е да ја примите и втората доза.
 • Пред да бидат одобрени за користење во Австралија, сите вакцини се внимателно тестирани, за да се осигура дека се безбедни.
 • Ако сте загрижени за вашето здравје или околу вакцината против КОВИД-19, разговарајте со вашиот доктор.

Зошто треба да се вакцинирате

Вакцинацијата против КОВИД-19:

 • го намалува ризикот да заболите од КОВИД-19
 • ве заштитува да не станете многу болни ако добиете КОВИД-19
 • помага да бидат заштитени вашите пријатели, семејството и заедницата.

Ако мнозинството луѓе се вакцинираат, вирусот нема да може да се шири толку лесно. Тоа исто така ги заштитува луѓето кои не можат да бидат вакцинирани.

Безбедност на вакцината

 • Пред користењето во Австралија, сите вакцини, вклучително вакцината против КОВИД-19, треба да ги исполнуваат строгите безбедносни стандарди одредени од Australian Therapeutic Goods Administration.
 • Ќе ве вакцинира обучен здравствен работник.
 • Како со сите вакцини, некои луѓе може да имаат послаби негативни ефекти по примањето на вакцината против КОВИД-19. Тоа може да вклучува:
  • болка на местото на давањето инјекција
  • треска
  • болки во мускулите
 • Ако имате било каква загриженост околу вакцината, треба да разговарате со вашиот доктор.

Повеќе информации

Повеќе информации за австралиската програма на вакцинација, вклучително планот за вакцинација, може да се најдат на веб-страницата на Австралиската влада.

Reviewed 06 April 2021

Coronavirus Victoria

24/7 Coronavirus Hotline

If you suspect you may have coronavirus (COVID-19) call the dedicated hotline – open 24 hours, 7 days.

Please keep Triple Zero (000) for emergencies only.

Was this page helpful?